Valborgsfiske.

Frun och sonen åkte till husvagnen för att titta på majbrasa.Själv var jag trött efter jobbet och orkade inte riktigt.Egentligen var det meningen att jag skulle tagit en premiärtur mellan Bullerforsen och Kvarnsvedsforsen.
 Frammåt 19 tiden hade jag piggnat till lite och kvällen var fin så jag tänkte att jag passar på att ta en prommenad ned till älven för att titta till mina vänner...mycket riktigt så plaskade det ordentligt både här och där.Synd nog så hade jag inte tagit på mig vadarstövlarna och vattnet hade stigit ordentligt,så det var knepigt att komma i  bra läge för kast.
Hur som helst så började jag fiska i övre viken men kände inget så jag gick snabbt ner till nästa vik och började med att skrämma ut en gädda som var alldeles inne vid land. Efter några kast så smackade det på en fin gädda på en manta kopia som jag gjorde förra våren.Efter en stund så hade jag fått in den så mycket så jag kunde se den och hade jag fått upp den så hade det nog varit personbästa men den lyckades gå runt några grenar medans jag hade fullt sjå med att hålla fötterna torra och sedan gick den lös :)
Efter ytterligare några kast så hade jag hugg igen men bommade. En stund senare så var det en på igen och av virveln att dömma så var den stor men jag kände den aldrig riktigt.
Några kast senare blev det tvärstopp men denna gång hade jag lyckats fastna i en cykelslang som satt fast i botten och något jävligare att fastna i har jag svårt att tänka mig.
Det hela slutade med att jag fick ta av mig stövlarna och vada ut till låren i det iskalla vattnet för att få loss betet och därmed har jag i allafall slagit ett personligt rekord. Två iskalla fotbad samma vecka.
Ibland händer det mycket på en och en halv timme.


Fotbad.

Igår kväll tog jag moppen en tur upp till Bysjön för att testa gäddorna men det blåste så mycket där jag tänkte fiska så jag fortsatte ett hundratal meter och fiskade av en vik i älven istället. Hade inga större förhoppningar eftersom viken var full av ryssjor.
Det första jag gjorde var att plurra med båda fötterna och kunde snabbt konstatera att vattnet
i älven fortfarande är kallt. Kände inga gäddor såg dock några stycken.

Bomturer.

Igår var t det en tur på dalälven med Janne.S. Vi började med at t släpa från Janne upp till motorvägsbron där vi stannade och kastade en stund. kände inget förutom botten ett antal gånger. Sen åkte vi ner till Tunaåns utlopp i älven och kastade.Kände inget där heller och vattennivån är fortfarande ca 1m för låg. var även upp i tunaån ett hundratal meter men utan att varken se eller känna något.

Idag var jag ner till älven och fiskade  mellan Bullerforsen och Domnarvsforsen. Hade ett hugg av en gädda som högg bara någon meter från fötterna på mig där jag stod utvadad men jag blev så snopen att jag bommade mothugget.Tyckte liksom att kastet var utfiskat redan när den högg men så kan det gå. Inne i vassen var leken i full gång. Funderar eventuellt på att försöka ta mig ut med båten mellan Bullerforsen och Kvarnsvedsforsen i morgon.Det borde kunna vara läge där nu.

Gäddlek.

Nu har gäddleken kommit igång ordentligt.Var ner till älven och provade några kast igen.Hörde hur gäddorna härjade inne i vassen. Fick en  gädda på runt kilot som fick gå tillbaka.

Provade gäddorna igen.

Gjorde mig en liten eftermiddagstur ner till älven och fiskade av vikarna som jag fått fisk i tidigare under våren.Hade ett påslag nästan direkt av en halvkilos  men bommade.Fiskade någon timme till men utan resultat.Hade i allafall tur med vädret.

Fisketur före Jobbet.

Vädret var så fint så jag gjorde en liten fisketur ner till älven. Kände inget i viken där jag fick två  gäddor och tappade en för några dagar sedan. Fiskade där någon timme utan minsta tillstymmelse till fisk. Gick ner till viken nedanför och satte på en av dom nya jerkarna. Provade att byta mellan lite olika beten men utan reultat.efter en kvart så vadade jag ut så långt jag kunde  och började fiska snett innåt land.Hade en som följde efter ända tills den fick se mej ,då tvärvände den och lämnade mej med en stor virvel.(Är jag så ful). Väntade någon minut och försökte räkna ut var den tagit vägen. Lade sedan ett kast på ungefär samma ställe som tidigare. Gjorde ett par snabba ryck sen lät jag betet vara stilla. Då högg det brutalt.Det var en gädda på strax över kilot som fick friheten åter. Sedan var det dags att gå hem för att hinna till jobbet i tid.
 
image56

Den här var det som gav utdelning.

image55

Nytt Försök

Vid 18 tiden gick jag ner till samma vik som jag fick gäddorna igår och provade  under ett kort fiskepass på ca 1,5timme.Kände inget i den viken hade dock ett hugg i viken nedanför.Hörde även några gäddor som bökade runt i gräset inne vid land.Nu börjar nog gäddleken komma igång även här uppe.

Testfiske av dom nya Jerkarna

Pulade hela förmiddagen med att sätta på krokar och fixa till dom nya jerkarna. Sen blev det en tur till tandläkaren med sonen. Vid tolvtiden var kaffet kokat och matsäck fixad.Tog mina atteraljer och gick dom tvåhundra metrarna ner till älven,den såg lovande ut.
Funderade en stund över om jag skulle sätta på en av dom nya jerkarna men beslutade mig efter en stund för att prova en som jag gjorde förra året eftersom det bara var ca 50cm djupt i viken där jag befann mig och dom som jag gjort nyss är ganska hårt blyade. Redan i tredje kastet kom en gädda på ca kilot och slukade betet. Efter att ha satt tillbaka den så gjorde jag  ett par kast till sen var det dags igen,men denna gång ville den inte fastna.
Ytterligare ett par kast senare satt det en gädda på men dock inte samma tror jag för jag hade kastat åt ett helt annat håll. Även denna fick gå tillbaks.

  image51

Fiskade nån timme till men nu var det slut på det roliga eller åtminstone på gäddor så jag tog grejorna och begav mig till nästa ställe som jag brukar få gädda på.
Detta ställe är djupare så jag beslutade mig för att testa en av dom nya som jag gjort.
den är försedd med en enkelkrok med jiggstjärt bak och en trekrok på ryggen samt ganska hårt blyad.

 image50
Fiskade på några timmar till men tyvärr var det inga fler gäddor hemma denna dag.
Hur som helst så var det roliget att dra årets första jerksnipor.
Här kommer en bild på jerken jag lurade dom med.

image52

Och här är övriga nytillverkade.

image53

image54

image55

Premiärtur på Runn/Ösjön

Idag tog jag och Värmarn årets första fisketur på Runn och Ösjön.Det var en solig dag och ganska lugnt.
Vatten nivån var väldigt låg .Gäddorna var inte på humör ,inte ett napp på tre timmar men kaffet smakade i allafall bra i vårsolen.Tyvärr hade jag inte fått färdigt mina nya jerkbaits så jag kunde testa dom.
Har nyss lagt på sista lagret lack så imorgon så blir det nog till att provfiska,tänkte ta att gå runt och prova lite mellan Bullerforsen och Domnarvsforsen.Hoppas på vackert väder och huggvilliga gäddor.
/Micke.S

Sista pimpelturen på Siljan 2008.

I söndags var det absolut sista pimpelturen på Siljan för denna vinter. Det var jag ,Jari,Morgan och hans son Oskar som med stora förväntningar åkte upp till Limåviken för att fiska regnbåge. Oturligt nog så var dom inte på humör. Totalt 17 regnbågar tog vi på fyra man men vi fick slita hårt för varenda en. Vi har väl blivit aningen bortskämda under denna vinter men om man jämför med tidigare resor så nappade det väldigt dåligt.
Här är en länk till en film från fisketuren.


Rymlingsfiske på Siljan


Gick upp klockan 04.00 kokade kaffe och försökte vakna..vilket i och för sig brukar gå ganska fort när jag ska ut på fiskarfänge.Matsäcken var i ordingjord redan kvällen före så det var bara att fylla termosen  och finslipa lite på utrustningen för dagens fiske.

Vid halv 6 tiden så svängde L.Åberg (arbetskamrat och storfiskare)in på parkeringen och vi lastade in alla prylar som måste till för ett lyckat fiskarfänge.

Efter någon timmes bilfärd så var vi framme vid Lundbjörken och kunde konstatera att vägen

Ner till Limåviken var avstängd så det blev till att gå lite extra.


när vi kom ner till sjön såg vi att våran "hotspot"redan var upptagen men vi beslutade oss för att dra oss ut mot den ändå.Vi stannade ca hundra meter före och började fiska i gamla hål.

Såg en dragning i linan i första hålet men men kände ingenting annars var det dött första timmen.Rätt som det var hade Åberg fisk på,det var en regnbåge på ca 5hg.
Jag drog mig åt samma håll och släppte ner i ett gammalt hål.Efter  någon minut så högg det i och det kändes att det var en fisk av större kaliber.Därefter utbröt väl någon form av kalabalik.Åberg satte av mot sin ryggsäck för att hämta videokameran som han tagit med för den eventualitet att vi skulle få några fiskefilmer att  stoppa in i bloggen,under tiden drillade jag fisk samtidigt som jag försökte få fram huggkroken som jag hade i fickan.


Efter några minuter så visade sig fisken och jag kunde konstatera att den var stor,hur stor vill jag låta vara osagt men en av dom större jag haft på  var det helt klart.Vid det här stadiet hade jag fått fram huggkroken och åberg hade börjat filma.Nu var det dags att bestämma sig skulle vi få upp fisken eller skulle vi få en film.Jag fick upp fisken till hålet flera gånger men lyckades inte få fast huggkroken och efter en stund så hade linan fastnat i huggkroken.
Lasse fick fram sin huggkrok och försökte få fast den samtidigt som han filmade men det var en hal rackare. Tyvärr så hade jag nog dragit åt slirbromsen lite för hårt för att kunna hålla fisken kvar i hålet medans Åberg fäste huggroken,rätt som det var så rätade sig kroken och fisken gled sakta tillbaks ner i hålet.

Så här gick det till när jag tappade dagens "bumling"image48


Fiskade sedan vidare på samma område några timmar men utan resultat ,kände dock några fiskar men dom ville inte bita i ordentligt.Efter att vi tagit morgon fika så beslutade vi oss för att dra oss så sakta ut till vänster om våran"hotspot"(där dom som satt där drog fisk titt som tätt).
Fiskade några hål där utan att känna något när jag får se Lasse fara runt och bete sig allmänt underligt ett hundratal meter längre bort.

Det visar sig efter en stunds betraktande att han vinkar åt mig att komma så jag skyndar iväg till undsättning.Han hade gått ifrån huggkroken men som tur var så hade jag min i fickan och kunde hjälpa honom landa en grann regnbåge på några kilo.

Vid det här laget hade klockan hunnit bli bortåt ett och jag började undra vad jag gjorde för fel som inte fick några napp.Började exprimentera med att byta bete utan resultat.
Bytte från mjölmask till två gula powerbait som satt ihop som en svans efter balansaren vilket gav den en finare gång i vattnet,då small det i direkt och jag kunde landa dagens första regnbåge.


Nu hade jag hittat dagens medicin,en balansare,gul/röd/silver med Powerbait formad som maggot verkade fungera men man fick byta ganska ofta eftersom dom tappar lukten ganska snabbt.


Rätt som det var när jag stod och drillade fisk så kom det en kille och en tjej fram och tittade.Dom hejade men sa inte så mycket.Jag undrade för mig själv vad dom ville men tänkte att dom var nyfikna på hur det skulle gå,men när jag landat fisken så frågade killen (Johan har jag för mig att han hette) om jag hade någon avbitare att låna ut.

Det visade sig att han haft oturen att dra fast en krok riktigt illa i fingret  så vi fick operera lite

Men det slutade lyckligt till slut men jag kan tänka mig att han har ordentligt ont idag.Även dom hade lyckats dra några granna regnbågar under dagen.

Framåt kvällen började huggen avta för min del men Lasse drog fortfarande fisk på sina mjölmaskar så jag bytte till mjölmask och då började det nappa igen.
Vi fiskade väl någon timme till och fick några regnbågar innan det var dags att påbörja den mödosamma vandringen tillbaka uppför "mördarbacken"till bilen."Long Walk Home"som Springsteen sjunger på plattan från 2007.
Vid hemkomsten så räknade jag ihop fångsten till elva regnbågar för min del så Lasse lär väl ha fått tiotal=).
Jag antar att detta var avslutnigen på vinterfisket på Siljan för min del om jag nu inte får permission på söndag vill säga.Isen börjar bli murken runt gamla hål(läs pimpelhål,ni som har snuskig fantasi)så en varning för isarna är väl på sin plats,men tjommen på fyrhjuling for omkring som vanligt.Får väl se hur länge det dröjer innan han far igenom.


Här kommer ytterligare en filmsnutt från dagens fiske.


Då var det dags igen....

Är just färdig med packning av utrustningen för ännu en tur på Siljan...Det blir jag och L.Åberg ,eventuellt att Värmarn och Tommy kommer upp lite senare.Rapport kommer ikväll eller imorgon.
/Micke.S


Sveg

Lördag 29mars var det dags för den årliga av facket anordnade fiskeresan till Sveg.Vi var totalt 44 stycken fiskeivriga arbetare och pensionärer som åkte buss upp till Glissjöberg.
Efter ett otal piss o rökpausar så var vi äntligen framme.Väl nere på sjön kunde jag konstatera att jag kände inte alls igen mig från tidigare fisken.Det var på tok för mycket  vatten,senare under dagen fick jag höra från en ortsbo att dom höjt vatten nivån med ca 2meter sen i påskas.

Trots detta så var det väl några som lyckades dra några fina abborrar  och en och annan sik dock inte jag.Det enda jag fick var tusenbröder trots att jag rännde runt på isen som en galning och borrade så jag har träningsverk än(ibland var isen så tjock att jag inte kom igenom med min rantanen borr).
Halv fem gick bussen till Sveg där vi åt middag som ingick i priset på resan.
Får väl passa på att tacka facket och Kjell som var lekledare på resan samt alla andra för trevligt sällskap.
Bussresa: Borlänge-Sveg  mat på lokal samt fiskekort  150kr.Det priset ska man inte klaga på.
Att sen fisket var dåligt får jag väl skylla på vattenståndet.
/Micke.S


RSS 2.0